WK Jonge Dressuurpaarden Ermelo: Midden-Nederland alumni maken indruk

Afgelopen weekend vond het WK Jonge Dressuurpaarden plaats in Ermelo. Op dit prestigieuze kampioenschap voor vijf-, zes- en zevenjarige dressuurpaarden worden meer dan twintig landen vertegenwoordigd door ruim 120 paarden. Ook dit jaar kwamen meerdere bekende gezichten van Veulenveiling Midden-Nederland aan start, en niet zonder succes!

De vijfjarige Asgard’s Ibiza (Desperado x Jazz, f: L. Boogert te Winterswijk) werd in 2013 de absolute – en nog steeds regerende – veilingtopper in Lunteren. De imponerende voshengst werd in Duitsland bij het Hannover en Oldenburger stamboek goedgekeurd en overtuigde hier al in meerdere sporttesten. In Ermelo was er op de eerste dag onder zijn Duitse amazone Juliane Bronckhorst nog wat spanning. Dit betekende een herkansing op de een finaleplaats in de kleine finale. Daar liet de met veel kracht bewegende Desperado-zoon zien dat hij wat meer geacclimatiseerd was: de winst viel hem ten deel én hij bemachtigde dat felbegeerde ticket voor de finale op zaterdag. In de finale noteerde combinatie, die voor de Nederlandse driekleur uitkwam, het beste Nederlandse/KWPN-resultaat: een zeer respectabele zesde plaats in een loodzware finale. De hengst noteerde een score van 8.96 punten in de finale met een cijferlijst om van te dromen: de machtige draf ontving een 9.4, de ruime stap een 8.5, de van de grond af ketsende galop een 9.4 en de harmonie een 8.5. Dat de jury gecharmeerd was van de krachtpatser werd wel duidelijk uit het commentaar én het cijfer voor het toekomstperspectief als dressuurpaard: een 9.0!

AsgardsIbiza-Ermeloyh2018

Bij de zevenjarige talenten stond er ook een voormalig veilingveulen op de startlijst: Gotilas du Feuillard (ex. Gotitas de Amour US, f:Unlimited Stables in Lunteren). Deze Totilas-zoon mocht uitkomen voor Frankrijk met Corentin Pottier, nadat ze de voorselecties in eigen land domineerde. Deze combinatie doorliep de proef in de halve finale op zeer gemakkelijke wijze en plaatste zich zo rechtstreeks voor de finale op zondag. Voor zijn aanleg als dressuurpaard ontving de zwarte typische Totilas maar liefst een 8.5. In de finale noemde de jury de KWPN’er iets te fris, wat het cijfer voor harmonie wat drukte. Dat de combinatie een echte publiekslieveling was, bleek wel uit het feit dat de toeschouwers via het SpectatorJudging zowel in de halve finale als in de finale telkens in de top 5 plaatste.

GotilasduFeuillard-Ermeloyh2018

Farzana G (v.Ampère) behaalde vorig jaar de finale bij de zevenjarigen en dit jaar startte Mara de Vries de bruine merrie in het CDI Lichte Tour bij rubriek naar een tweede en derde plaats. Dit was het laatste optreden voor de combinatie, de merrie zal voortaan in de ring verschijnen onder haar nieuwe amazone Shanna Baars. 

Bent u ook op zoek naar zo’n topper van de toekomst? 5 september is uw kans! In de veiling komen ook nazaten van de kersverse wereldkampioen Revolution, alsmede de hooggeplaatste Indian Rock.