Veilingtopper Veulenveiling Midden-Nederland verkocht naar Singapore

De twaalfde editie van Veulenveiling Midden-Nederland is succesvol verlopen. Traditiegetrouw vond de veiling plaats op de eerste woensdag van september  op de prachtige accommodatie van de Nieuwe Heuvel te Lunteren. Sympathiek waren de openingstukken waarvan de opbrengst ten goede komt aan Kinderhospice Binnenveld. Deze twee items brachten samen het mooie bedrag van 8.700 euro op.

Electron-zoon veilingtopper 2014

De absolute topper deze veiling was de Electron-zoon uit stermerrie Tradin (v.Ferro). Dit hengstveulen komt uit de bekende stam van René Franssen die al talloze succespaarden heeft gebracht. Waaronder de Grand Prix-dressuurpaarden Kingston (v.Voltaire) van Leslie Morse en Byoux (v.Le Mexico) van Anne Franssen, maar we zien uit deze merrielijn ook goedgekeurde KWPN-hengsten Estoril (v.Zhivago) en Mondriaan (v.Balzflug) terug.  De zwarte eyecatcher wist het publiek op zijn hand te krijgen met zijn extra bewegingen. Voor een mooi bedrag van 22.000 euro werd het veulen verkocht naar Singapore. Deze bewezen stam en zijn goede bewegingen leidden tot een eindbod van 22.000,- euro.  Fokker René Franssen: “De Electron toonde zich tijdens de veulenpresentatie ’s middags al heel goed en daarmee werden mijn verwachtingen voor de veiling ook hoger, maar dat hij de veilingtopper is geworden, is natuurlijk wel heel bijzonder. Zijn moeder heb ik dit jaar terug gedekt met Electron, simpelweg omdat het een goede aanparing lijkt. Veulenveiling Midden-Nederland is een bekende veiling waar ik al wel eerder mijn veulens heb geveild. Als alles goed verloopt, sta ik hier volgend jaar wellicht opnieuw met een Electron-nakomeling.”

Buitenlandse interesse

Kopers uit Duitsland, België, Oostenrijk, maar ook verre oorden als Turkije, Australië waren aanwezig om een exclusief KWPN-veulen aan te kopen. Zoals gezegd werd bijvoorbeeld de veilingtopper verkocht naar Singapore en zal de Numero Uno – zoon Joyful Citty C naar Azerbeidzjan vertrekken.  Ben Conn uit Australië: “Wij zijn hier voor de eerste keer en speciaal naar de ze veiling gekomen voor de kwaliteitsveulens. KWPN staat als stamboek toch hoog in de FEI ranglijsten en wij komen hier voor toekomstige sportpaarden. De accommodatie is prachtig en alles is buitengewoon goed geregeld en de veulens vallen op in beweging, bloedlijnen en exterieur.”

Marktconforme prijzen

De veilingcollectie werd verkocht voor marktconforme prijzen. De gemiddelde prijs lag op 5.800 euro per veulen, waarbij de dressuurveulens net wat meer in trek waren dan de springers. Gemiddeld bracht een dressuurveulen 6.350 euro op en een springveulen 5.000 euro. Het duurste springveulen betrof de Tornesh-zoon Jamaica. Dit beeldschone valkkleurige veulen wisselde voor het bedrag van 7.500 euro van eigenaar. De show van Diederik van Silfhout met Arlando gaf een extra dimensie aan deze mooie veiling. Voor de pas negenjarige hengst was 2014 al een succesvol jaar, maar hij deed er nog eens een schepje bovenop in de Wereldruiterspelen te Normandië. Zijn zoon Jarlando werd voor 14.000 euro door de veilingmeester afgeslagen.

Friezen

De Friese veulens lieten op de veiling maar weer eens zien tot de beste Friese veulens van Nederland te behoren. Kracht, expressie en balans zorgden voor mooie verkoopbedragen van de Friese veulens. De gemiddelde prijs van de Friezen was maar liefst 11.400 euro, waarbij de Friese veilingtopper Vienna fan Fallingastate (v.Epke) werd afgeslagen op 12.500 euro. 

Voor een overzicht van alle prijzen per veulen, kijkt u hier. 

 electron 1

Foto: De Electro-zoon werd voor 22.000 verkocht naar Singapore