Interview Lauw van Vliet: ‘Gagarin had de wauw-factor als veulen al’

“Gagarin had de wauw-factor als veulen al”

Hengstenhouder Lauw van Vliet kocht samen met Hans van der Louw de Zacharov-nakomeling Gagarin (fokker Gebr. Bosch uit Luttenberg) in 2011 als veulen op de Veulenveiling Midden Nederland. Zowel in de eerste bezichtiging als in Den Bosch viel de hengst positief op en toonde hij veel kwaliteit, derhalve werd Gagarin aangewezen voor het verrichtingsonderzoek.

De Zacharov-zoon sprak Van Vliet als veulen direct al aan: “De uitstraling en manier van galopperen waren twee dingen die echt op vielen aan het veulen. Ik dacht op dat moment echt ‘wauw’. Voor de aanvang van de veiling had ik al de afstamming uit gepluisd. Gagarin komt uit een fantastische stam waar veel 1.40m en 1.60m sportpaarden uit komen die op dat niveau ook nog weten te winnen.”

Doel
Lauw van Vliet en Hans van der Louw hadden al bij de aankoop een duidelijk doel voor ogen: “Dit veulen kocht ik aan met de intentie om hem op de hengstenkeuring voor te stellen. Daarom koop ik veulens op de veiling, hier kijk ik uit naar veulens uit interessante moeders. De moederlijn is doorslaggevend. Toen we met de hengst aan het werk gingen, kreeg ik steeds meer vertrouwen. Ik besefte al snel dat dit een fijne is. Met losspringen toont hij altijd de zelfde sprong waarbij hij goed bukt en de schoft goed omhoog brengt. Daarnaast toont hij veel balans in de galop en is hij interessant gefokt. Gelukkig zaten de jury en ik op dezelfde golflengte.”

Verrichtingsonderzoek in het voorjaar
“17 maart zullen wij Gagarin aanleveren op het KWPN Centrum te Ermelo voor de 70 dagen test. Ik heb zeker vertrouwen dat de hengst het verrichtingsonderzoek goed zal doorlopen. Hij is sterk genoeg, heeft een stabiel karakter, zijn vader Zacharov presteert zelf momenteel ook goed en het werk gaat hem gewoon makkelijk af. Gagarin straalt een bepaalde rust uit en het springen kost hem weinig moeite. Dit komt voornamelijk door zijn goede galop met veel balans. Hierdoor komt hij altijd goed bij de sprong.”

Realistische veiling
“Ik heb al meerdere veulens aangekocht via de Veulenveiling Midden Nederland en dit is mij altijd goed bevallen. Wat ik een sterk punt aan deze veiling vind, is dat het een realistische veiling is met goede veulens voor marktconforme prijzen.”

336 zacharov x cavalier - paardenkrant

Gagarin was in Ermelo de smaakmaker van zijn groep. Foto: De Paardenkrant