Fokker in de spotlight: Jan Zeewuster

De afgelopen jaren mochten wij veel nieuwe fokkers verwelkomen. En met succes! Een van hen is Jan Zeewuster. Dressuurfokker en inmiddels één van onze vaste inzenders. Uit zijn stallen vonden Nyandro JZ, Neron JZ, Orson JZ, Oniya-Sarina en Parla-Sarina via Veulenveiling Midden-Nederland een nieuwe eigenaar. Dit jaar heeft hij helaas geen veulens om te veilen, maar toch deelt hij graag zijn ervaringen.

Hoe ben je bij onze veiling terecht gekomen?
Er was een aantal jaar geleden voor het eerst een selectiedag bij familie Veninga in Stuifzand. Mijn veulens waren dat jaar al geselecteerd voor andere veilingen, maar het veulen van mijn dochter en schoonzoon werd wel geselecteerd. Wij gingen mee naar de veiling en dat maakte mij enthousiast. In 2018 bood ik mijn veulens, Nyandro JZ (v. Geniaal) en Neron JZ (v. Four Legends), voor het eerst aan. Beiden werden geselecteerd en Nyandro JZ werd als klap op de vuurpijl ook nog 3e op de NVK.

Dat is een mooi begin. Hoe was de veiling zelf?
Op de veiling werd Nyandro JZ veilingtopper. Xanthos Horses kocht hem op de veiling en bracht hem afgelopen winter voor op de KWPN Hengstenkeuring. Met succes, want Nyandro JZ is aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Neron JZ kwam ook bij een goed adres terecht en lijkt alles in zich te hebben voor een goed sportpaard.

Een jaar later had je opnieuw de veilingtopper. Hoe was dat?
Het jaar erop had ik Orson JZ (v. Desperado) en Oniya-Sarina (v. Glock’s Toto jr.) op de veiling. Orson JZ liet zich op de keuring minder zien, maar tijdens de veiling liep hij super. Na de verkoop van Nyandro JZ aan Xanthos Horses was het voor ons een grote verrassing dat zij ook Orson JZ kochten en dat ook hij werd uitgeroepen tot veilingtopper. Dat was wel de kers op de taart.

Wat maakt het dat je nu 3 jaar op rij voor onze veiling hebt gekozen?
Het fijne aan Veulenveiling Midden-Nederland is dat het voelt als thuiskomen. Het voelt als één grote familie. Wij hebben een goede klik met de selectiecommissie en binding met het hele team. We voelen ons vereerd dat we mogen komen en andersom wordt dat door het hele team achter de veiling gewaardeerd.

Afgelopen jaar werden de veulens voor het eerst ook tijdens de fotodag door de dierenarts van Veulenveiling Midden-Nederland gekeurd. Dat gebeurde tijdens de veilingdag tijdens het inchecken ook. Wat vind jij daarvan?
Ik vond het fijn dat het ook op de fotodag gebeurde door jullie dierenarts. Je weet tijdens de fotodag gelijk waar je aan toe bent. De beoordeling is tweemaal objectief, waardoor het resultaat van de keuring niet makkelijk te beïnvloeden is. Je weet dat je een gezond veulen gaat verkopen.

Kun je Veulenveiling Midden-Nederland omschrijven in een aantal belangrijke pijlers?
Ik vind het heel fijn dat de veulens tijdens de veilingdag al in de ochtend mogen komen. Ze krijgen alle tijd tijdens de veilingdag. Daarnaast ligt er zowel op de foto- als op de veilingdag van alles voor de fokkers klaar. En, niet geheel onbelangrijk, de sfeer is altijd erg goed. Afgelopen jaar was er een kleinere VIP en geen publiek, maar werd er toch alles aan gedaan om het sfeervol en goed te laten verlopen.