Farzana (v.Ampère) wint subtop Werkendam

Vorige week werd er bij elitemerrie Farzana (v. Ampere) nog een embryo gespoeld van Don Olymbrio, vandaag stond de merrie onder Mara de Vries bovenaan op de uitslagenlijst van de subtop in Werkendam. De Vries debuteerde de talentvolle Farzana in de Lichte Tour en sloot de wedstrijd winnend af met 72,43%. Na hun zilveren medaille op de KNHS Indoorkampioenschappen was dit weer hun eerste wedstrijd, maar Farzana verblikte of verbloosde niet volgens De Vries.
“Tijdens het NK Indoor was Farzana al goed in vorm en die vorm kunnen we goed doorzetten. Ze steekt goed in haar vel en het is gewoon een heel kwaliteitsvol paard.” Samen met haar vaste coaches Coby en Marlies van Baalen, waar De Vries nu zeventien jaar werkt, maakte ze de afweging om ZZ-Zwaar óf toch Lichte Tour te gaan starten. “Afgelopen weekend heb ik met Marlies de Lichte Tour-proef een keer doorgereden en dat ging heel goed. Daarom hebben we voor de Lichte Tour gekozen. Ze is natuurlijk pas zeven jaar, maar loopt al met heel veel vanzelfsprekendheid door de proef. Dat vind ik echt wel bijzonder.”
 
Echte bijter
Ook De Vries kreeg, net als Kirsten Brouwer, te maken met onstuimige weersomstandigheden en een kijkerige baan in Werkendam, maar had hier geen last van. “Daar zit ik bij Farzana niet over in. Ze is heel erg op mij gefocust. Ze is wel heel scherp, het is echt een bijter, maar ondertussen is ze er altijd voor me.” Met Farzana wil De Vries ook focussen op het WK voor Jonge Dressuurpaarden in Ermelo deze zomer, maar eerst staat er nog een internationale wedstrijd in Compiègne op het programma, waar ze Farzana aan start zal brengen in de jonge paarden-rubrieken. “Ze gaat hier mee naartoe om ervaring op te doen. We willen ook mikken op het WK, maar het WK zelf is natuurlijk geen einddoel op zich in de opleiding.”
 
Farzana is een van de weinig merries die De Vries tot nu toe gereden heeft. “Nee, daar heb ik nog niet veel ervaring mee”, lacht ze. “Maar met Farzana heb ik geen issues. Volgens mij is het geen typische merrie-merrie hoor!” Naast de embryo die er vorige week bij Farzana is gespoeld, zal de merrie over een paar weken ook via ET een veulen van Johnson krijgen. “Ik ben heel blij dat Coby toen Farzana drie of vier jaar oud was, haar talenten al heeft gezien. Want niet iedereen geloofde toen in haar. Maar alles wat Coby in haar zag, komt er nu ook uit. Dat vind ik heel knap, en natuurlijk ben ik er ook heel blij mee dat ik haar nu mag rijden” vertelt De Vries, die Farzana nu een jaar onder het zadel heeft. Mede-eigenaresse Yvonne Termeer was er vandaag ook bij. “We beleven op die manier samen allemaal veel lol aan dit paard” besluit De Vries lachend.”
 
Bron: Paardenkrant / Horses.nl
 
Farzana Ampere NKkampioen2016